Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat ieder bedrijf weer hard bezig is in het nieuwe boekjaar. Vanzelfsprekend moet het oude boekjaar nog worden afgesloten en is dit één van de eerste werkzaamheden van het nieuwe jaar. Merkt u dat u hier veel kostbare tijd aan kwijt bent? Met een overzichtelijke administratie zult u veel tijd winnen. Het is dus een investering die zichzelf zal terugverdienen.

Als de nieuwjaarsreceptie is afgelopen en de beste wensen zijn uitgewisseld, is het tijd om een nieuw jaar te starten. De nieuwe jaardoelstellingen wachten immers om gerealiseerd te worden. Eigenlijk wilt u dan niet te veel meer bezig zijn met het afgelopen jaar en de blik vooruit richten.

De jaarlijkse aangifte

Vanzelfsprekend is dit belastingtechnisch niet mogelijk. Er zal immers een belastingaangifte moeten worden gedaan over het afgelopen jaar. Dit is in dit geval niet alleen de BTW aangifte die eens in het kwartaal op de agenda staat, maar de focus moet ook gericht zijn op de jaarlijkse aangifte. Iedereen die een inkomen uit werk of uitkering ontvangt, moet immers belastingaangifte doen en eigen ondernemers horen hier vanzelfsprekend ook bij. De belastingdienst omschrijft dit zelfs als “de belangrijkste verplichting van Nederlanders op het gebied van belastingheffing”.

U heeft de verplichting om ieder jaar door middel van uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting uw winst aan te geven. Als werkgever moet u ook aangifte doen voor de loonheffingen (loonbelasting/premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet). U bent ook verantwoordelijk voor het in rekening brengen en terugvragen van de btw en de intracommunautaire prestaties via de aangifte omzetbelasting.

Wanneer moet de belastingaangifte afgerond zijn?

De datum die rood omcirkeld in de agenda moet staan is 1 mei. Dan moet de digitale belastingaangifte binnen zijn. Dat weten veel mensen. Als de aangifte echter voor 15 april binnen is, garandeert de Belastingdienst dat u een eventuele teruggave voor 1 juli zult ontvangen. Ook in het geval dat u bij moet betalen is het verstandig om dit voor 1 mei te doen, om te voorkomen dat u belastingrente moet betalen.

Wat veel mensen echter niet weten is dat het vanaf eind januari al mogelijk is om de belastingopgave in te dienen. Als u de cijfers en de benodigde gegevens compleet hebt, waarom dan langer wachten? U kunt dan direct uw focus op het lopende jaar richten.

Lukt het niet om de belastingaangifte op tijd te verzorgen?

Als u (zonder goede reden) verzuimt om de belasting op tijd in te dienen, kan dit tot hoge boetes leiden. Het is dus raadzaam om hier goed rekening mee te houden. Mocht u zien aankomen dat u de deadline niet gaat halen, kunt u een uitstel van belastingaangifte aanvragen.

Een onoverzichtelijke administratie is geen reden voor het missen van de deadline

Is een onoverzichtelijke administratie voor u een reden om de belasting niet op tijd te kunnen aangeven? Daar zal de belastingdienst zeker niet in meegaan. Een overzichtelijke administratie is immers uw eigen verantwoording. Gelukkig zijn er goede boekhoudprogramma’s die u hierbij uitstekend kunnen helpen. Kijk maar naar de mogelijkheden van MicroStar.

Een overzichtelijke boekhouding voor een soepele belastingaangifte

Met een boekhoudpakket van MicroStar bent u verzekerd van een overzichtelijke boekhouding voor een soepele belastingaangifte. Ons gebruiksvriendelijke programma zorgt ervoor dat u in staat bent om de boekhouding op een efficiënte manier uit te voeren zonder hier onnodig tijd mee te verliezen. Het programma zal u stap voor stap door alle boekingen heen nemen en hierin begeleiden. Specialistische kennis is hiervoor niet nodig. Mocht u toch vragen hebben, dan staat een vriendelijke helpdesk tot uw beschikking voor persoonlijke ondersteuning en advies.

Het programma kan zelfs meegroeien als uw bedrijf groeit. Het boekhoudprogramma is dus altijd voor u op maat. Het programma loopt parallel aan de belastingaangifte, zodat u de gegevens op een eenvoudige wijze kunt overnemen. Het programma zal u zelfs helpen herinneren dat u de aangifte moet doen. Daarnaast houden wij de veranderingen in regel- en wetgeving voor u in de gaten en verwerken dit vanzelfsprekend in het programma. U werkt dus altijd met een boekhoudprogramma dat up-to-date is.

Wie maakt het makkelijker voor u?

De belastingdienst roept dat ze het “ Niet makkelijker voor u kunnen maken”, maar wij voegen echt de daad bij woord. Wij zorgen er voor dat u nooit meer problemen heeft met een onoverzichtelijke administratie en snel kan starten met het nieuwe jaar.

Heeft u interesse in het boekhoudpakket van MicroStar? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. De investering in het gebruik van dit pakket verdient u eenvoudig terug met uw besparing in tijd, en tijd is geld bij de meeste ondernemers.