Vanaf 1 januari 2020 wordt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) van kracht. Vanaf 2020 kunnen ondernemers met een omzet tot en met € 20.000 gebruik maken van de KOR, waardoor ze vrijgesteld worden van de btw en geen btw-aangifte hoeven te doen. Bedrijven die in aanmerking komen voor de regeling, kunnen zelf kiezen of zij eraan deelnemen. Wanneer u besluit per 1 januari 2020 mee te doen, dient u dit uiterlijk 20 november 2019 kenbaar te maken aan de Belastingdienst.

Regels nieuwe KOR

Als u aan onderstaande voorwaarden voldoet kunt u uw bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR:

  • U bent ondernemer voor de btw.
  • Uw bedrijf is in Nederland gevestigd, of u heeft hier een vaste inrichting.
  • U heeft een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar.

Met dit hulpmiddel van de Belastingdienst kunt u eenvoudig checken of u in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

Keuze deelname voor elke ondernemer anders

Als ondernemers aan de voorwaarden voldoen kunnen ze zelf kiezen of de regeling voor hen interessant is. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de keuze.

Heeft u vooral particuliere of zakelijke klanten? Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken, de berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als u veel particulieren als klanten heeft kan dat kan een reden zijn om deel te nemen aan de KOR. Als u van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat een reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat twee vergelijkbare ondernemers toch een andere keuze maken.

Aanmelden voor de nieuwe KOR

Wilt u gebruik maken van de nieuwe kleineondernemersregeling? Dan kunt u uw bedrijf aanmelden via een online formulier. Als u op 1 januari 2020 wilt deelnemen aan de KOR, moet u dit voor 20 november doen. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal drie jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de € 20.000 uitkomt.